Archyvas

Search

Sekėjai

Peržiūrų skaičius

2013 m. kovo 17 d., sekmadienis

Zagrebas

     Zagrebas - Kroatijos sostinė, istorinis ir politinis slenkstis tarp rytų ir vakarų. Tai kultūrinis, mokslinis, ekonominis, politinis ir administracinis šalies centras. Šiaurinėje pusėje miestą supa Medvenicos kalno šlaitai. Viduramžiais Zagrebą sudarė dvi atskiros gyvenvietės: Kaptolas ir Gradecas. XIII a. Gradecui buvo suteiktas laisvo karališkojo miesto titulas. Šiandien miestas taip pat turi dvi dalis – ant kalvų įsikūrusį senamiestį sudaro buvę Kaptolas ir Gradecas, o lygumose driekiasi naujieji rajonai. 

     Nors miestas 1995 m. buvo susprogdintas raketų, didelės žalos jos miestui nepadarė: turistai vėl gali lankytis prabangiose parduotuvėse bei stebėti besišypsančius prekeivius. 1899 metais buvo pastatyta Šv. Stefano katedra, turistus žavi XIII amžiaus freskos, renesansiniai suolai, marmuro altorius, ir barokinio stiliaus sakykla. Šiaurės vakarinėje miesto dalyje turistai būtinai įkopia į Lotrščak bokštą, iš kurio miestą apžvelgti galima net 360 laipsnių kampu. Verta aplankyti ir Klovičevi Dvori galeriją, kuriame rengiamos meno parodos. Netoliese - Šv. Marko bažnyčia, spalvingu stogu bei Ivano Meštrovičiaus kurtomis skulptūromis, Istorijos, Kroatijos, bei Zagrebo miesto muziejai. Žemesniojoje miesto dalyje meno mėgėjai turėtų aplankyti meno paviljoną, Štrosmajerio galeriją. Skulptūrų parkas - taip pat turistų lankoma vieta. Renkantis muziejus, vertėtų atkreipti dėmesį į Mimaros muziejų, mat jame sukaupta įspūdingų eksponatų bei meno kūrinių. Tai - viena žymiausių galerijų Europoje. Gražių parkų mieste taip pat netrūksta. Maksimir parke įkurtas zoologijos sodas. Tai vienas seniausių (jo istorija siekia XVIII amžių) ir didžiausių (18ha) parkų mieste.Vienos gražiausių kapinių Europoje - taip pat Kroatijos pasididžiavimas. Jos - miesto šiaurėje. Čia įrengti keli puošnūs mauzoliejai, o bendras stilius mena neorenesansinius laikus.

Bažnyčios

Šv. Stepono katedra – miesto pasididžiavimas. Katedra buvo atstatyta po 1880 m.   žemės drebėjimo. Rūsyje saugoma Katedros lobyno bažnytinių reikmenų kolekcija.
Šv. Kotrynos bažnyčia – garsi turtingu barokiniu interjeru.

Šv. Pranciškaus bažnyčia – neogotinio stiliaus bažnyčia. Šalia jos įsikūręs vienuolynas. 

Švč. Marijos bažnyčia – Dolaco rajone rasite XIV a. bažnyčią (kuri kaip ir kiti miesto pastatai buvo atstatyta po didžiojo žemės drebėjimo). Šalia bažnyčios veikia Dolaco turgus. 

Šv. Morkaus bažnyčia – ne kartą perstatyta bažnyčia šiandien akį traukia savo spalvingu čerpių stogu, kuriame pavaizduoti Zagrebo miesto, Kroatijos, Slavonijos bei Dalmatijos herbai.

Kiti lankytini objektai  

Kroatijos nacionalinis teatras – neobarokinis statinys, turintis rokoko bruožų.

Arkivyskupo rūmai (Nadbiskupska palača) – tai dideli barokinio stiliaus rūmai, esantys Šv. Stepono aikštėje. Rūmų viduje galima apžiūrėti romaninio stiliaus Šv. Stepono Pirmojo Kankinio koplyčią. Statyta XIII a., ši koplyčia yra miesto seniausias autentišką pavidalą išlaikęs statinys.

Parlamentas (Sabor) – neoklasicistinis parlamento pastatas, Kroatijos politikos centras.

Akmens vartai (Kamenita Vrata) – vieninteliai vartai, išlikę iš penkerių, senovėje juosusių Gradecą.

Lotrščako bokštas – vienas seniausių Zagrebo statinių, kuriame kadaise kabėjo varpas, vakarais skelbdavęs, kada uždaromi miesto vartai. Galima užkilti į apžvalgos aikštelę ir pasigėrėti miesto panorama.

 Botanikos sodas – populiari pasivaikščiojimų vieta. Sode auga apie 10 000 augalų rūšių.







 





0 comments: