Archyvas

Search

Sekėjai

Peržiūrų skaičius

2013 m. kovo 16 d., šeštadienis

Sidnėjus

 Sidnėjus
 
            Sidnėjus tai seniausias ir didžiausias Australijos miestas, įsikūręs pietryčiuose. Jame gyvena 4,5 mln. gyventojų, o plotas siekia virš 12 mln. kvadratinių kilometrų. Miestas buvo pirmoji europiečių gyvenvietė Australijoje.


       Sidnėjus tai miestas įsikūręs ant didžiulio ir nuostabaus grožio uosto. Australijos gigantas gali pasigirti ne tik gražia gamta, šiltu klimatu tačiau ir įspūdingais lankytinais objektais bei verslui palankia aplinka. Sidnėjus trejus metus iš eilės buvo pripažintas metų miestu 2006, 2007 ir 2008 metais. 


      Pagrindinės kalbos, kuriomis kalbama Sidnėjuje yra anglų, kinų ir arabų. Kinų populiacija mieste yra didžiausia iš visų šalies miestų. Australijoje iš viso gyvena apie 1,2 mln. kinų ir tai sudaro 4 proc. visų gyventojų, iš kurių apie 300 tūkst. gyvena Sidnėjuje ir čia yra nemažas kinų kvartalas. Miestas buvo įkurtas 1788 metais kuomet iš Didžiosios Britanijos atvyko keli laivai vežantys nusikaltėlius įkurti Saloje koloniją. Tačiau kaip miestas oficialiai buvo paskelbtas 1842 metais. Sidnėjus yra vienas iš pirmaujančių miestų tarp mažai gyventojų turinčių, tačiau aukštais gyvenimo standartais galinčių pasigirti miestų. 2000 metais čia vyko olimpinės žaidynės. Sidnėjaus žuvų turgus yra 2 vietoje pasaulio mąstu. Populiariausia sporto šaka mieste yra regbis. Labai daug žmonių nori atvykti gyventi ir dirbti į šią šalį, todėl joje labai griežta imigracinė politika: šalis be vargo įsileidžia tik studijuoti atvykstančius žmones, o dirbančius žmones labai atsirenka – yra net specialybių sąrašai, kokių specialistų trūksta šaliai. Šių specialybių žmonės įsileidžiami supaprastinta tvarka.
Pagrindiniai lankytini objektai
      Vienas moderniausių miestų - Sidnėjus gali pasiūlyti nepaprasto grožio objektų ir vaizdų. Miestas garsėja savo paplūdimiais, krantinėmis, muziejais, operos teatru, parkais ir t.t

Sidnėjaus opera ir uosto tiltas. Dvi australijos ikonos. Paklausus bet kurio žmogaus kas simbolizuoja Australiją, jie nedelsiant atsakys, kad šie du objektai. Tai patys pagrindiniai objektai, kuriuos reiktų aplankyti. 1973 metais pastatyta opera savo architektūros stiliumi stebina aplinkinius, o viduje kasmet yra surengiama virš 3000 tūkst. renginių, o taip pat sulaukia 4,5 mln lankytojų. Plieninis arkinis tiltas tęsiasi per visą Sidnėjaus uosto įlanką. Tiltas naudojamas geležinkelio, kelių transporto ir pėsčiųjų susisiekimui tarp Sidnėjaus centrinio verslo rajono ir šiaurinės miesto dalies. Metalinė tilto arka yra aukščiausia pasaulyje – ji iškyla į 134 m. aukštį. Tiltas taip pat yra 503 metrų ilgio.

Karališkieji Sidnėjaus Botanikos. Graži ir šauni vienuma miesto širdyje. Tie nuostabūs sodai Botanikos sodais tapo 1816 metais. Metams bėgant 29 hektarai buvo taip
išplanuoti, kad dabar yra Viršutinis, Vidurinis ir Žemutinis sodai, kuriuos kasmet aplanko beveik 2,5 milijono lankytojų. Sodai turi per 4000 medžių ir augalų iš viso pasaulio. Čia yra specialių kolekcijų herbariume ir piramidės formos stikliniame name, kur karštis ir drėgmė palaiko puikų klimatą tropiniams ir subtropiniams augalams.

Mitchell biblioteka. Sidnėjaus gyventojams žinoma kaip Mitchell’o biblioteka, Naujojo Pietų Velso regiono biblioteka yra didžiausia istorinių dokumentų, eskizų ir informacijos saugykla. Šios įdomios kombinacijos senų ir naujų pastatų centras yra Mitchell biblioteka. Kolekcijos šerdis – 61000 tomų – buvo padovanoti David’o Scott Mitcell’o, aistringo bibliotekininko.
Oxfordo gatvė. Oxford gatvė yra Sidnėjaus naktinio gyvenimo širdis. Nuostabi
juosta viešbučių, naktinių klubų, restoranų, iki vėlumos dirbančių knygynų, kino teatrų ir kavinių, kur tie žmonės, kurie neturi problemų linksmindamiesi iki nukritimo, tikrai linksminasi. Istoriškai ši gatvė ilgai buvo asocijuojama su didžiule miesto gėjų bendruomene. Prieš dešimtmetį ji buvo išimtinai gėjų valdos su tokiais viešbučiais kaip Exchange ir Albury.
Mielasis Uostas. Mielasis Uostas (Darling Harbour) yra San Francisco Žvejo Prieplaukos (Fisherman Wharf) atitikmuo. Tai didžiulis viešbučių, muziejų, dovanų parduotuvių, restoranų, greito maisto užkandinių ir nuolatinės pasilinksminimų rikiuotės kompleksas, išsidėstęs uosto pašonėje. Atsidaręs 1988 metais, Mielojo Uosto kompleksas buvo didžiausias miesto išradimas, kada nors buvęs Australijoje. Nuvargęs prieplaukų ir sandėlių kompleksas buvo paverstas į vietą, kuri dabar yra viena pirmųjų miesto turistų atrakcijų.



0 comments: