Archyvas

Search

Sekėjai

Peržiūrų skaičius

2013 m. kovo 18 d., pirmadienis

Barselona



Barselona – antras pagal dydį ir pats kosmopolitiškiausias Ispanijos miestas, garsėjantis architektūros paminklais, lankytinomis vietomis ir vienais įdomiausių kultūrinių objektų Europoje.


Faktai:
Valstybė: Ispanija
Regionas: Katalonijos regionas
Provincija: Barselonos provincija
Gyventojų (2007): 1 580 000
Plotas: 100 km²
Tankumas (2007): 15 800 žm./km²
Valiuta: Euras
Kalba: Ispanų
Lankytinos vietos:

1) Guelio parkas - sukurtas Antonio Gaudi, naudojant tik pigias priemones – skaldą ir plytinį laužtuvą, tačiau tuo pat metu įsigilinant į jam patikėto kraštovaizdžio idėją, tad visi statiniai tiesiog tapo gyvosios gamtos dalimi. Kalbama, kad A. Gaudi parką sukūrė įkvėptas tikėjimo gamtos ir Dievo vienybe. Čia galima pamatyti ne tik įprastų architektui „cukrinių“ namukų, bet ir tikrus medžių kamienus primenančių kolonų bei gamtos formas atkartojančių skulptūrų. Parkas įsikūręs kalnuotoje teritorijoje, todėl jame galima grožėtis ne tik spalvingais A. Gaudi architektūros šedevrais, bet ir nuostabiu kraštovaizdžiu bei kalnų augmenija. 1984 m. Guelio parkas buvo įtrauktas į Pasaulio paveldo sąrašą. Beje, parke yra Trijų kryžių kalnas. Kaip ir nuo Vilniuje esančio panašaus kalno, čia atsiveria nuostabi Barselonos panorama – iki pat su dangaus žydryne susiliejančios jūros.

2) Picaso muziejus. Jei mėgstate meną, apsilankyti tikrai verta. Neveltui Picaso darbai aukcionuose parduodami už aukščiausias pasaulyje kainas. Kiekvienas nori turėti dalelę Pikaso. Tiesa, muziejuje pačių įžymiausių jo darbų nepamatytisite, visgi paroda gana išsami, išvysite kaip keitėsi dailininko stilius nuo ankstyvųjų dienų iki brandžiausio periodo. Įėjimo kaina - 11 eurų, studentams, asmenims iki 25 m. bei pensininkams - 6 eurai, asmenims iki 16 m. – nemokamai. Kiekvieną sekmadienį po 15 val. - įėjimas nemokamas. Kiekvieno mėnėsio pirmąjį sekmadienį- įėjimas nemokamas visiems nuo pat ryto.


3) Gotikinis kvartalas - Barselonos senamiestis. Siauros gatvytės, gėlėtos namų palangės bei gotikinė, su eklektikos priemaišomis architektūra. Jaukus pasivaikščiojimas saulėtą savaitgalio rytą garantuotas.


4) Montjuïc kalva, nuo kurios atsiveria žavi panorama į miestą ir jūrą, galima gerėtis sodais, pilimi ir Olimpiniu 1992m. kaimeliu. Už 20 eurų galima aplankyti visus Montjuic muziejus, išsinuomoti dviratį, paplaukioti Olimpiniame baseine bei pasinaudoti funikulieriaus paslaugomis.


5) Gaudi „Sagrada Familia“ bažnyčia, žiūrovą savo grožiu pritrenkianti tiek iš išorės, tiek iš vidaus. Ši bažnyčia yra miesto simbolis, architekto Antoni Gaudi garsiausias kūrinys. Tai viena iš originaliausių bažnyčių pasaulyje. Daugiau nei 100 metų statoma bažnyčia (statoma nuo 1882 m., planuojama baigti 2026 m.). Kol kas yra pabaigti du fasadai: Kančios (XX a. 9 deš. baigė kurti menininkas Josepas Maria Subirachas) bei Kristaus Gimimo fasadas (baigtas kurti A. Gaudi esant gyvam). Įėjimas kainuoja 13 eurų; studentams, asmenims iki 18 m. bei pensininkams - 11 eurų.


6) Gyvenamasis namas "Casa Mila" - 20-to amžiaus pradžios statinys pastatytas iš akmeninių blokų, kurie sujungti į banguotas formas. Šis pastatas neturi nei vienos stačiakampės formos, todėl yra lyginamas su jūros bangomis. Metaliniai balkonų papuošimai atrodo tarsi jūroje banguojantys vandens augalai.


7) Gyvenamasis namas "Casa Batllo" - A. Gaudis statė pastatus be planų ir brėžinių, galima sakyti, lipdė juos kaip skulptūras, naudodamas gyvą natūrą. Pavyzdžiui, projektuodamas suolo formą ant dar nesustingusio šlapio gipso sėdynės ruošinio jis pasodindavo apnuogintą modelį, kad įsispaudę išlinkimai kuo labiau primintų gyvą formą. Kurdamas bokštų ir kupolų formą A. Gaudis pakabindavo visą maišelių ant virvelių sistemą – galiausiai šis atvaizdas veidrodyje pavirsdavo statinio maketu. Jis mėgdavo sakyti, kad naudoja formas, kurios visuomet sutinkamos gamtoje. Ne veltui būtent jis šiandien dažnai vadinamas bioniškojo stiliaus pradininku. Dažnai jo architektūra interpretuojama kaip meno kūrinys, o ne kažkokių konstrukcijų visuma.
Maistas:

Kainos parduotuvėse – kaip ir Lietuvoje, tik reiškia eurus. Kavinėse galima pavalgyti už 10 - 15 eurų. Kebabinėse – 4-15 eurai. Yra toks šaunus restoranų tinklas Fres Co. Ten už 10 (savaitgaliais 12) eurų valgai kiek telpa. Beje, už tokią sumą bet kuriame kinų restorane gali persivalgyti. Ten galima išsirinkti gyvą žuvį ar mėsos gabalėlį, kurį virėjas tuoj pat iškeps.

Rytų Ispanijos virtuvei daug dėmesio skiriama vietoje užaugintiems šviežiems produktams, ypatingai vaisiams ir daržovėms. Dažna sudėtinė patiekalo dalis – ryžiai, kurie šiame regione labai mėgstami. Regiono gyventojai taip pat vertina žuvį, vėžiagyvius, jautieną, triušieną, vištieną. Jie jus gali nustebinti nuo paprastučių patiekalų iš ryžių iki sočių troškinių iš mėsos.
  • Paella – ryžių patiekalas, į kurį dedama triušienos arba vištienos, jūros gėrybių – vėžių, moliuskų, kalmarų bei daržovių.
  • Lentejas al Estilo del Alto Aragon – lęšiai, troškinti su kraujinės dešros gabalėliais, kumpiu ir česnaku.
  • Arroz Negro – Valencijos ir Katalonų patiekalas iš ryžių, gaminamas su sepijomis arba kalmarais.
  • Dorada a la Sal – jūrų karšis.
Pagrindinės frazės:

Sveiki (formaliai) - Bienvenido
Sveiki (neformaliai) - hola
Kaip laikaisi? - cómo está?
Puikiai, ačiū - estoy bien, gracias
Prašau - por favor
Ačiū tau - gracias
Nėra už ką - no hay de que
Taip - si
Ne - no
Atsiprašau (norint atkreipti dėmesį)  - perdoneme
Ar tu kalbi angliškai? - hablas ingles?
Padėkite! - ayudar
Viso gero (formaliai) – adios
Pasimatysime (iki) - hasta luego
Labas rytas – buenos días
Laba diena – buenas tardes
Labas vakaras – buenas noches
Labos nakties – buenas noches


0 comments: