Archyvas

Search

Sekėjai

Peržiūrų skaičius

2013 m. kovo 20 d., trečiadienis

Berlynas


 Berlynas – Vokietijos sostinė ir didžiausias šalies miestas. Berlynas taip pat yra viena iš Vokietijos žemių (Bundesland). Tai antrasis pagal dydį miestas Europos Sąjungoje (po Londono). Istoriškai Berlynas buvo vokiečių valstybių, Prūsijos, Vokietijos imperijos ir Rytų Vokietijos sostinė. Po Rytų Vokietijos ir Vakarų Vokietijos suvienijimo Berlynas tapo suvienytosios Vokietijos sostine. Berlynas yra svarbus politikos, žiniasklaidos, kultūros ir mokslo centras net tik Europoje, bet ir pasaulyje. Miestas yra svarbus transporto mazgas ir vienas lankomiausių miestų Europoje. Įžymūs universitetai, teatrai, muziejai yra žinomi visame pasaulyje. Mieste gyvena ir dirba menininkai ir kultūros darbuotojai iš viso pasaulio. Berlyno istorija, naktinis gyvenimas, įvairi architektūra yra miesto įžymybės.





Berlyno katedra. XIX a. pastatyta Berlyno katedra praktiškai sugriauta II Pasaulinio karo metu, tačiau vėliau, remiantis išlikusiais brėžiniais, buvo atstatyta itališkuoju renesanso stiliumi. Tai didžiausia protestantų bažnyčia Vokietijoje ir vienas iš svarbiausių Berlyno simbolių. Katedros viduje išvysite 1905 m. pagamintus vargonus, sudarytus iš 7269 vamzdžių ir 113 registrų, taip pat joje yra išlikusi kripta, kurioje ilsisi 97 Hohencolernų dinastijos atstovai.


Reichstagas. Vokietijos parlamento būstinė, pastatyta 1894 m. Tai viena populiariausių lankytinų vietų tarp turistų. Norint pasikelti į kupolą teks pralaukti nemažai laiko eilėje, tačiau nuo jo atsiveria nuostabi Berlyno panorama.


Aleksandro aikštė. Aikštės pavadinimas kilo nuo rusų caro Aleksandro I vardo. Ši vieta viena žymiausių Berlyne, kiekvieną dieną joje apsilanko keli šimtai tūkstančių žmonių. Pagrindinis aikštės akcentas – 365 m. aukščio Berlyno televizijos bokštas, kurio viršūnėje yra įrengta kavinė.


Brandenburgo vartai. Vienas pagrindinių Berlyno simbolių, simbolizuojančiu suvienytą Vokietiją po Berlyno sienos griuvimo 1989 m. Šaltojo karo metu šie vartai buvo dalis sienos, skyrusios Vakarų ir Rytų Vokietiją. Brandenburgo vartai yra vieninteliai išlikę miesto vartai. Juos 1788 – 1791 m. karaliaus Frydricho Vilhelmo II paliepimu pastatė Carl Gotthard Langhans.


Memorialas nužudytiems Europos žydams Berlyne. 2005 m. atidarytas memorialas nužudytiems Europos žydams tapo vienas iš lankomiausių objektų Berlyne. Šis memorialas, užimantis 19 tūkst. kvadratinių metrų plotą, yra sudarytas iš 2711 įvairaus dydžio dirbtinio akmens stačiakampių figūrų.


Berlyno siena – Rytų galerija. 39 km ilgio siena buvo pastatyta 1961 m. Taip Vokietija buvo padalinta į dvi dalis: Rytų ir Vakarų. Tačiau Gorbačiovui pradėjus liberalizacijos politiką, 1989 m. siena nugriauta. Geriausiai Berlyno siena išlikusi Šprė upės pakrantėje, vadinamojoje Rytų galerijoje (East Side Gallery), ant kurios savo kūrinius nutapė menininkai iš viso pasaulio.


Berlyno zoologijos sodas. Berlyno zoologijos sodas – vienas didžiausių zoologijos sodų Vokietijoje ir vienas turtingiausių pasaulyje pagal gyvūnų rūšis (apie 14 000 gyvūnų, 1500 rūšių). Yra Berlyne, užima 35 ha plotą. Berlyno zoologijos sodui taip pat priklauso muziejus – akvariumas, kuriame auginamos ir eksponuojamos ne tik žuvys, bet ir ropliai, vabzdžiai, bestuburiai ir kt.

Virtuvė


Berlynas yra daug svetimšalių iš viso pasaulio namai. Vietinė virtuvė yra viso šio tautų margumyno atspindys. Berlyno virtuvė slepia skonius ir kvapus iš viso pasaulio, net gi atokiausių jo kampelių. Daugelis sako, kad Berlyno virtuvėje nėra nė vieno patiekalo, kuris ilgainiui nebūtų paveiktas svetimtaučių tradicijų. Tiesa yra tokia, kad Berlyno virtuvė turi tradicinių vokiškų patiekalų. Pavyzdžiui, „Currywurst“ – virta, supjaustyta dešra su pomidorų padažu ir daug kario miltelių, dažniausiai patiekiama su bulvėmis. Taip pat, „Bratkartoffeln“ – keptos bulvės su kumpiu ir svogūnais. Geriausia valgyti su „Bolette“ – maltinukas. Tiems, kas laikosi dietos, Berlyno restoranuose nepavyks atrasti naujo mėgstamiausio patiekalo. Vis gi čia taip pat galima rasti ir sveiko maisto. Tipiški pusryčiai susideda iš šviežių vaisių, mėsos ir sūrio, apelsinų sulčių ir dažniausiai užbaigiama dideliu puodeliu kavos.





0 comments: