Archyvas

Search

Sekėjai

Peržiūrų skaičius

2013 m. balandžio 18 d., ketvirtadienis

Talinas


     Turbūt ne vienas iš jūsų buvo nuvykęs į Taliną. Kaimyninės valstybės sostinė, kuri buvo aplankyta balandžio 6 dieną, vis dar buvo žiemiška. Estijos sostinė Talinas (est. Tallinn) kartu yra ir svarbiausias šalies uostas, įsikūręs šalies šiaurėje, pietinėje Suomijos įlankos pakrantėje. Ši pakrantė finų genčių buvo apgyvendinta 2000 m. pr. Kr.  Pirmą kartą Europos žemėlapyje Talinas pažymėtas 1154 m. arabų geografo al-Idrisi. XIII a. Talinas tapo svarbiu uostu Skandinavijos-Rusijos prekybos kelyje, ėmė plūsti kryžiuočiai, apkrištiję šalį. 

    1285 m. Talinas prisijungė prie Hanzos pirklių sąjungos. Viduramžiais Talinas, kuriame gyveno apie 8000 gyventojų, klestėjo. Miestas turėjo 66 tvirtoves (iš kurių išlikę 19) ir buvo apsuptas sienomis. Talinas – vienas geriausiai išlikusių viduramžių miestų Europoje. Taline gyvena maždaug trečdalis Estijos gyventojų. Miestą sudaro 3 istorinės dalys: Toompea, arba „Katedros kalva“ (miesto valdžios centras), Senamiestis (senovinis Hanzos stiliaus miestas) ir gyvenamoji dalis, esanti į pietus nuo senamiesčio. Talino senamiestis yra įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą 1997 m. Taline medinių pastatų nedaug, taigi nenuniokotas gaisrų senamiestis išsaugojo senąją dvasią. Išlikę nemažai viduramžiais statytų bažnyčių, pirklių rezidencijų, akmenimis grįstos siauros gatvelės.  Talino pavadinimas kildinamas iš žodžių junginio taani linn reiškiančio „danų miestas“ arba „danų pilis“. Danai miestą valdė nuo 1219 m. Kitas vardo kilmės aiškinimas susijęs su žodžių junginiu tali linna, reiškiančiu „žiemos pilis“. Danai, vokiečiai ilgą laiką Taliną vadino Reveliu (est. Rävala).

Estijos pinigų muziejus


Estijos pinigų muziejus. Pastatas buvo pastatytas 1904 m. Ir tai buvo pirmas modernus bankas Taline tuo metu. 1944 metais rugsėjo 20 dieną, tuomet kai vokiečių armija atsitraukinėjo iš Talino, o sovietų armija žygiamo į miestą, pastate buvo pasislėpusi ir trumpam laikui įkurta vyriausybė, vadovaujama Otto Tiefo. Muziejus įsikūręs pastato rūsyje.

Danijos karaliaus sodas

Danijos karaliaus sodas. Danijos karalius Valdemaras II buvo įsikūrę šioje vietoje. Pagal legendą čia gimė Danijos vėliava. Danijos karalius su savo armija kariavo su Estais ir pralaiminėjo, kai staiga iš dangaus nukrito raudona vėliava su baltu kryžiumi. Kariai palaikė tai, kaip šventą ženklą ir laimėjo mūšį.

Šv. Marijos Katedra
1.    Šv. Marijos katedra. Ši baltos spalvos gotikinė katedra, dar vadinama Domo, buvo pastatyta XIV a. ant Tompea kalvos. Tai yra pagrindinė liuteronų bažnyčia Estijoje, buvusi Talino vyskupų rezidencija.


Aleksandro Nevskio katedra
Aleksandro Nevskio katedra. Aleksandro Nevskio ortodoksų katedra – XIX a. caro valdžios simbolis, didžiausia kupolinė bažnyčia Taline. Statyta 1900 m. paskutiniojo Rusijos caro Nikolajaus II. Katedra pasižymi gausia puošyba, mozaikomis ir svogūno formos kupolais. Legenda pasakoja, jog katedra buvo pastatyta ant estų tautos didvyrio Kalevo kapo. Ši katedra – didžiausia kupolinė bažnyčia Taline. Gausiai išpuošta ortodoksų bažnyčia, kurioje susipina keli stiliai, buvo pastatyta ant Toompea kalno 1900 metais, kuomet Estija buvo carinės Rusijos imperijos dalis. Bažnyčią suprojektavo Mikhail Preobrazhenski iš Sant Peterburgo.

Šv. Olavo bažnyčia
Šv. Olavo bažnyčia. Šv. Olavo bažnyčia kažkada puikavosi aukščiausios bažnyčios Šiaurės Europoje titulu, o kurį laiką (nuo 1549 iki 1625 m.) buvo aukščiausias pasaulio statinys. Bažnyčios bokštas siekia 123,7 m ir yra vienas iš pagrindinių Talino simbolių. Legenda pasakoja, kad miesto gyventojai statydami bokštą siekė, kad šis viliotų praplaukiančius pirklių laivus į uostą. Užkilus į bokšto viršuje esančią apžvalgos aikštelę galima pasigrožėti Talino stogų bei uosto panorama.

Tompėjos pilis, Riigikogu
1.   Tompėjos pilis. Tai vienas iš seniausių ir didžiausių architektūrinių statinių Estijoje. IX−XI a. šioje vietoje stovėjo medinė pilis, o XIII−XIV a. ant Tompėjos kalvos, 50 m virš jūros lygio buvo pastatyta mūrinė pilis. Jau keletą šimtmečių pilis yra šalyje valdančiosios valdžios simbolis. Po Tompėjos kalva yra dar viduramžiais iškasti požemiai, kuriuose temperatūra tiek žiemą, tiek vasarą siekia vos 8 laipsnius šilumos. Kažkada čia buvo laikomi kaliniai, vėliau, per II pasaulinį karą, gyventojai požemiuose slėpdavosi nuo miestą bombarduojančių bombų. Sovietmečiu čia rinkdavosi ir maištaujantis jaunimas, kuriuos vienijo meilė pankrokui, išskirtinė išvaizda ir alternatyvus gyvenimo būdas. Dabar bokšto tuneliuose eksponuojami praeitį menantys daiktai. Tompėjos pilyje įsikūręs Estijos parlamentas (Riigikogu). Ant Tompėjos pilies kampinio bokšto, vadinamo Aukštuoju Hermanu, plevėsuoja nacionalinė Estijos vėliava.
 

Talino rotušė ir rotušės aikštė
Rotušės aikštė. Rotušės aikšteje anksčiau vykdavo mugės, buvo vykdomos mirties bausmės. Talino rotušė (Raekoda), statyta XIII a. pradžioje, yra vienas iš Talino miesto simbolių. Aštuonkampio gotikinio 64 m aukščio rotušės bokšto viršūnėje iškeltas Senojo Tomo vėjarodis. Spiraliniais laiptais įveikus 115 pakopų galima pakilti į bokšto viršūnę ir pasigrožėti miesto panorama. Netoliese galima pamatyti XIV a. statytą Šventosios Dvasios bažnyčią, kuri yra viena seniausių Taline. Virš įėjimo į šią bažnyčią kabo seniausias miesto laikrodis, papuoštas raižiniais.

Šv. Dvasios bažnyčia
Šv. Dvasios bažnyčia. Ši XIV a. bažnyčia yra viena seniausių Taline. Virš įėjimo į šią bažnyčią kabo seniausias miesto laikrodis, papuoštas raižiniais.

Rotušės vaistinė
Rotušės vaistinė. Nėra visiškai tikslių duomenų, kada atsidarė, tačiau seniausi archyvai rodo, kad jau 1422 metais ji turėjo savo trečiąjį savininką. Kai kurie spėja, jog vaistinė atsidarė 1415 metais. Viduramžiais čia buvo galima nusipirkti iš egipto atvežtų mumijų sulčių, degintų ežiukų pudros, šikšnosparnių pudros, degintų bičių, gyvačių trauktinių, vienaragio rago pudros. Taigi tai yra seniausia veikianti vaistinė Europoje.

Lietuvos ambasada Taline
Linnahall
 Žiemiška baltijos jūra

Nacionalinė Estijos biblioteka ir diplomatijos mokykla
Estijos nacionalinė opera
Talino rotušė
Įdomus pastatas
 
Estijos okupacijos muzieju

Kaarli bažnyčia
Užkardas prie nacionalinės operos
Talino panorama
Talino panorama
Laisvės aikštė

0 comments: