Archyvas

Search

Sekėjai

Peržiūrų skaičius

2013 m. balandžio 25 d., ketvirtadienis

Porto


Porto - Portugalijos Paryžius – tai bene taikliausios frazės, apibūdinančios ties Duero upe įsikūrusį Portą. Jis yra antras pagal svarbą miestas Portugalijoje.  Kartu šis romėnų įkurtas miestas laikomas ir neoficialia šiaurės Portugalijos sostine. Be to, miestas davė pavadinimą ir visai šaliai.
Aplink Porto galima rasti daugybę pramogų, tačiau daugelis jų priklauso nuo sezono. Vasaros metu Porto traukia turistus, mėgstančius saulės karštį ir smėlėtus paplūdimius, kurių čia tikrai netrūksta. Tačiau Porto galima ne tik ilsėtis ir pramogauti auksiniuose paplūdimiuose. Čia galima suorganizuoti puikią kelionę ir aplankyti daugybę bažnyčių bei katedrų, kurios išsidėsčiusios po visą miestą.
 
 
Lankytinos vietos:

1.       Porto katedra – ji pastatyta ant kalvos. Ši katedra kuri buvo pastatyta XII amžiuje pagal romėnų stilių. Katedros vidus pilnas nuostabių paveikslų, taip pat sidabrinių detalių, o centre stovi Jono koplyčios altorius. Šalia pietinio bokšto galima pamatyti išgraviruotus akmenis. Vienas iš įspūdingiausių reginių katedroje yra gotikinis langas-rožė.
 
 
2.       Santa Clara bažnyčia – nors jos fasadas paprastas, tačiau vidus įspūdingas, nes didelė jos dalis išauksuota. Bažnyčia yra  baroko ir rokoko šedevras.
 
 
3.       Sao Francisco bažnyčia - iškilusi XIV a. Nors iš išorės ji beveik niekuo neišsiskiria, tačiau stebina netradiciniu interjeru – bažnyčios vidus yra dekoruotas paauksuotais medžio drožiniais. Teigiama, kad šioje bažnyčioje papuošimams yra sunaudota net 400 kilogramų aukso.
 
 
4.        São Bento stotis -  jos eksterjeras stulbinamai gražus, dėl mansardinio stogo ir akmeninio fasado primenantis XIX a. paryžietišką architektūrą. Tikėtina, kad patekę į pagrindinę salę bent trumpam neteksite žado. Sienos padengtos glazūruotomis keraminėmis plytelėmis, kurias įrengti autoriui Jorge Colaço prireikė net 11 metų. Rekomenduojama atkreipkiti dėmesį į baltai mėlynas keramines plyteles, kuriose vaizduojama transporto istorija, istorinių mūšių scenos bei Karaliaus Joao I ir Lankasterio Karalienės Philippos atvaizdai.
5.       Avenida dos Aliados – tai pagrindinė Porto gatvė, kurioje įsikūrusi miesto Rotušė. Trokštantys paklaidžioti po viduramžiškas gatveles turėtų užsukti į Barredo rajoną, kuris beveik nepasikeitė nuo viduramžių.
 
 
6.       Prie upės įsikūręs Ribeiros rajonas žavus tradiciniais plytelėmis puoštais namukais. Kartais sakoma, jog  Ribeira yra Porto siela. Kadaise spalvingoji Ribeira buvo svarbiausias miesto prekybos rajonas, iki čia atplaukdavo prekybiniai laivai. Na, o dabar Ribeira vilioja turistus ir „naktinėtojus“: rajone įsikūrę daugybė barų bei naktinių klubų.
 
7.     Prie Porto prisišliejusiame Vila Nova de Gaia mieste įsikūrę apie pusšimtį portveino gamybos bendrovių. Dauguma jų ne tik gamina vyną, bet ir siūlo susipažinti su jo gamybos procesu. Ir, žinoma, paragauti. Norint pasiekti Vila Nova de Gaia iš Porto miesto, teireikia kirsti Duero upę įspūdingu 72 m aukščio geležiniu Dom Luis I tiltu. Šis XIX a. pabaigos šedevras yra tapęs vienu iš miesto simbolių.
 
 
8.     Igreja dos Clérigos – Italų baroko meistro Nicolau Nasoni 75 metrų aukščio bokštas suteiks galimybę pažvelgti į Portą iš paukščio skrydžio. Norint pasiekti viršų, teks kopti spiraliniais laiptais, 240 pakopomis. Tačiau paplušėti verta, kadangi miestą matysite kaip ant delno.
 
9.  Fundação de Serralves -  vienas įtakingiausių modernaus meno muziejų Portugalijoje. Muziejus kasdien sutraukia gausų turistų būrį, norinčių pamatyti ne tik visas ekspozicijas, bet ir pabuvoti muziejų juosiančiuose Serralves soduose, kurie buvo perprojektuoti taip, kad atkurtų 1932-aisiais metais buvusį išdėstymą.

0 comments: