Archyvas

Search

Sekėjai

Peržiūrų skaičius

2013 m. gegužės 28 d., antradienis

Stambulas



http://adamandkara.files.wordpress.com/2011/04/istanbul-map-drawing-elle-decor-mag.jpg?w=658

Stambulas (Istanbul) – didžiausias Turkijos miestas ir uostas, išsidėstęs abipus Bosforo sąsiaurio ir Marmuro jūros Auksinio Rago, natūraliai gamtos suformuoto uosto, įlankoje. Tai kontrastų miestas, ne tik jungiantis du žemynus, bet ir skirtingas kultūras, šurmuliuojantis triukšmingomis gatvelėmis ir besipuikuojantis moderniais prekybos ir verslo centrais.

Miestas įkurtas graikų 667 m. pr. Kr. ir tuomet vadinosi Bizantijus. 330 m. miestas buvo pavadintas Konstantinopoliu ir tapo Rytų Romos imperijos (arba kitaip Bizantijos) sostine. Turkams miestas atiteko 1453 m., o Stambulu oficialiai imtas vadinti tik 1930 m. Iki 1923 m. miestas buvo Turkijos sotinė.

Lankytinos vietos

1. Sofijos soboras (arba Haghia Sophia – Šventoji Sofija)
Šis pastatas laikomas vienu garsiausių objektų ne tik Stambule, bet ir visoje Turkijoje. Pradėtas statyti VI a., pastatas laikomas iškiliausiu bizantų architektūros statiniu. 1935 m. pirmasis Turkijos prezidentas Atatiurkas transformavo mečetę į muziejų, kuris veikia iki šiol. Pagrindinė bazilikos puošmena – milžiniškas kupolas, kuris iš apačios atrodo lyg besklandantis ore. Baziliką taip pat puošia mozaikos, freskos ir marmurinės skulptūros, atkeliavusios dar iš Bizantijos laikų. Iš išorės bazilika neatrodo įspūdingai, tikrasis jos grožis atsiskleidžia tik įžengus vidun. Įėjimo kaina – 20 ТL (apie 9 EUR).
http://www.mytrips.lt/files/2013/03/08/news_img/img_4106.jpg

2. Mėlynoji mečetė (Sultanahmet Mosque)
Tai didžiausia mečetė Stambule ir vienas iš labiausiai turistų lankomų objektų. Mečetė buvo pastatyta 1609 – 1616 m. Vidaus sienas puošia mėlynos plytelės. Tikrai verta pasivaikščioti po mečetės teritoriją. Sakoma, kad lankytojus gydo kieme esantys medžiai ir stulpeliai, pagaminti iš marmuro, granito bei porfyro.  Įėjimas nemokamas. Įprastai atidaryta nuo 9 val. iki sutemstant. Penktadieniais uždaroma 1 val. prieš ir 1 val. po vidurdienio maldų. Nuo gegužės iki spalio mėn. sutemus vyksta garso ir šviesų šou.
Mėlynoji mečetė
3. Topkapi rūmai
XV a. statytuose Topkapi rūmuose maždaug 400 metų gyveno sultonai bei jų tarnai, kurių būdavo apie 4000. Šiame milžiniškame Stambule esančiame komplekse – daugybė pastatų, kambarių, kiemelių, sodų. Vien haremas turėjo 400 kambarių. Šiuo metu rūmuose įrengtas muziejus, kuriame sukauptos keramikos, stiklo bei porceliano dirbinių, pranašo Mahometo relikvijų kolekcijos, taip pat ginklai, šarvai, kostiumai, laikrodžiai, bižuterija. Topkapi rūmuose būtina aplankyti buvusio haremo pastatus bei lobyną, kuriame gausu brangakmenių, juvelyrinių ir kitų dirbinių.


http://iy.delfi.lt/norm/100554/4370579_PZsT16.jpeg

4. Bazilikos cisterna (gr. cistern – vandens saugykla)
Bazilikos vandens saugykla (Yerebatan Sarnici) – tai VI a. statinys Stambule, skirtas saugoti vandeniui – daugiausia rūmų poreikiams tenkinti. Požeminio statinio stogą laiko 336 kolonos, kurių aukštis po 8 metrus. Bazilikos cisternos įsikūrę netoli Haya Sofia mečetės. Sakoma, kad vanduo į šias talpyklas buvo vežamas iš kitų šalių. Dabar čia vanduo nebesaugomas, tačiau patalpos iš tiesų įspūdingos.
http://iy.delfi.lt/norm/100769/4374303_7hLllz.jpeg
5.Camlica kalnas
Camlica kalnas padalintas į dvi sritis -  Kucuk Camlica ir Buyuk Camlica. Buyuk Camlica yra aukščiausia vieta Stambule (apie 267 m. virš jūros lygio). Nuo Buyuk Camlica kalno atsiveria stulbinantys Stambulo panoramos vaizdai, tapk kurių pastatai, keliai, Bosforo tiltas, istorinis Eminonu pusiasalis, Princes sala ir net Mount Uludag netoli Bursa. Ant Kucuk Camlica yra nuostabūs sodai, miškai, pėsčiųjų takai.

http://www.stambula.lv/spaw2/uploads/images/camlica.jpg



5 komentarai:

  1. windows-product-key solution essential is the top method to trigger Microsoft windows-8 8.1, in addition to, it's still regarded as probably the absolute most frequently utilized OS. It exists with no prices to get its copies of windows-8 along with Windows RT.
    new crack

    AtsakytiPanaikinti
  2. Thank you, I’ve recently been searching for information about this subject for a long time and yours is the best I have found out so far. radmin-remote-control-crack

    AtsakytiPanaikinti
  3. I guess I am the only one who comes here to share my very own experience guess what? I am using my laptop for almost the past 2 years.

    reloader-activator-crack

    sparkol-videoscribe-crack

    spotify-premium-crack

    AtsakytiPanaikinti
  4. I guess I am the only one who comes here to share my very own experience guess what? I am using my laptop for almost the past 2 years.

    amazing-slow-downer crack



    euro-truck-simulator Crack



    rhinoceros Crack



    eset-internet-security Crack



    sidify-music-converter Crack

    AtsakytiPanaikinti